Apr 4, 2012

SoloUlv Syndromet


Frankrike har fått sitt solo-ulv-syndrom.

Marine Le Pen (Front National) mener det bør vurderes en folkeavstemning for å innføre dødsstraff.
Det bør nevnes at landet allerede har livsvarig fengselstraff, og som betyr bokstavelig nettopp dette: Den som dømmes til livsvarig fengsel blir der inntil sin død.

Sarkozy har gitt utrykk for at det bør kriminaliseres å regelmessig aksessere websider som omhandler ekstremisme. Et "interessant" synspunkt om dette vil materialisere seg videre.
Landet har allerede forbud mot Holocaust-fornektelse.
Kanskje mindre kjendt utenfor Frankrike; "Loopsi" (Loi d'Orientation et de Programmation pour la Performance de la Sécurité Intérieure) gir allerede adgang til å sensurere internet (Ref. "barnepornofilter").


"Scooter-drapene" (11., 15. og 19. mars) har rimeligvis hatt stor mediadekning.
Drapsmannen det ble jaktet på fikk underveis forskjellige "profiler"; fra néo-nazi til jihadist og tilslutt "salafiste autoradicalisé atypique".
Media beveget seg fra omtale av jakten på en ensom ukjent som "en kanskje aldri ville kunne identifisere", til å omtale en navngitt person som "allerede var kjent av sikkerhetspolitiet", og deretter, tilslutt å kritisere politiet som ikke hadde vært raske nok til å identifisere og pågripe mannen.

Slikt blir det politisk furore av. Enhver politiker som nå stiller til valg, nåværende eller fremtidige, president eller minister, har en formening om hvordan slikt skal forhindres i fremtiden. Og mange (via media og debatter) gir uttrykk for meninger basert på hva de vet, om at dette (som de i ettertid vet) burde politiet ha forstått, og fortrinnsvis i forkant av de kriminelle hendelsene.
Det er da spesielt hendelsen 19.mars, hvor barn og en lærer ble skutt, som er under debatt om hvorvidt dette kunne vært forhindret.


Min forståelse av hendelsesforløpet slik det har blitt fremstilt i media:

13.mars ble det publisert i media at mannen som ble drept 2 dager tidligere, hadde hatt en annonsene i LeBonCoin.fr (fransk versjon av Finn.no/eBay) for å selge en scooter.

Et par dager senere (og etter den dagens nye drap 15.mars) forteller media om 10 individer (de omtales som ekstremister) som sympatiserer med Afghanistan og Pakistan, og som inkluderer navnet på drapsmannen - alle angivelig personer som har vært i søkelyset til sikkerhetspolitiet over flere år. Samme kveld blir det kjent at drapene er utført med samme våpen.

Den påfølgende dagen startes jakten på 576 IP-adressene som viste interesse for det første offerets annonse vedrørende salg av scooter.
Denne scooteren er observert på åstedene, og tilhører det første offeret. Han annonserte sykkelen for salg, og "LeBonCoin" har mail som ble utvekslet mellom mellom selgeren og den potensielle kjøperen. Der er spesielt én mail som omhandler møte mellom selger og kjøper, og denne spores til den kriminelles bror. 

Kameraovervåking (med 47 CCTV kameraer i Montauban) kunne kun fremskaffe (fra 4 kameraer som fanget opp noe relevant) et par hundre meter bevegelse som viste ryggen til en scooterfører...

Imellomtiden hadde rundt 7 millioner teledata blitt sjekket, 20.000 militære data (hva enn dette betyr) og 200 personer intervjuet - og 1000 sider rapporter skrevet.
Mobiltelefonen til drapsmannen blir funnet å ha oppholdt seg ved den jødiske skolen hvor drapene skjedde. Gjerningsmannens mor (med familie) får nå sine telefoner avlyttet.

Dagen etter blir det kjent at gjerningsmannens bror har vært i en Yamaha-forretning for å innhente opplysninger om hvordan han kunne gå frem for å frakoble GPS-tracking på en sykkel av samme merke som drapsmannen brukte. (Scooteren hadde installert GPS for forsikring og tyverisporing).

Intervju med RTL spør om det var mulig å identifisere terroristen på scooteren tidligere, og således hindre de drepte på den jødiske skolen (fire ofre, deriblant tre barn).
Forsvarsministeren svarte "Jeg tror ikke det, da måtte en forvandle Frankrike til en politistat".  Og tilføyde: "Dette er spørsmålet om rettstatenen. Vi kan faktisk ikke betrakte hver fransk borger som mistenkt. Det er ikke vår kultur... En fransk borger er ikke, ved første blikk, «skyldig»."
Ved et annet intjervju/forespørsel ble det spurt om det ikke hadde vært mulig å ytterligere kryss-sjekke data angående identifisering av den kriminellen var svaret at "Jo, men da ville vi være i en tilstand av fullt overvåket " (ref. Le Point) , Osv.

Spørsmålene (og svarene) er velkjente:
Når en i ettertid vet alle svarene så er der noen som tror at dette burde politiet allerede ha forstått fra første dag. Eller helst allerede ha forstått før noe hendte:
"Om de hadde slått sammen alle data om alle 66 millioner borgere.... for alt disse foretar seg, fra minutt til minutt...".


Foreløbig har ingen foreslått at politiet får tildelt internet-ready krystallkuler som verktøy slik at de er bedre rustet for å spå fremtiden.


Det rustes nå fullt opp for presidentvalget og nye utspill fra handlekraftige kandidater rulles ut i media:
Utvisning av personer med ekstremistiske holdninger ...
Og/eller  holdninger som ikke passer vertslandets verdinormer...
Drapsmannens familie saksøker staten for at den kriminelle ble drept.
Andre saksøker muligens for at muslimer ble uthengt...
Menneskerettighets advokater kommer (rimeligvis) med kritiske utspill...

Jeg blir heller ikke forundret om noen vil fremme saken til inntekt for datalagring direktivet. DLD trenger sårt en knagg å henge seg på og da betyr det intet at DLD ikke var relevant i denne saken ...


Jakten på den ensomme SoloUlven er jakten på å felle den demokratiske rettstats prinsipper...No comments:

Post a Comment